שכונות, רחובות ואתרים

נוה-עוז

גבולות השכונה:
בצפון - רח' דגל ראובן - הצייר שור.
במערב - רח' יפה נוף - לוינסון כלב.
בדרום - רח' הגפן.
במזרח - קריית החינוך - רח' דוד בן גוריון.

שנת ייסוד השכונה - 1947.

שם השכונה:
מקור השם נוה-עוז בביקור שנערך בשכונה עם היווסדה עם השר דוד רמז. שאל השר "האם כאן אתם רוצים להקים שיכון? "ענו המארחים מהמקום "כן". "צריך הרבה עוז להושיב במקום זה את פועלי פתח-תקוה", השיב מר רמז. וכך נולד השם: נוה עוז. (מתוך עתון מעריב, דצמבר 1948 שנכתב ע"י יטוסף תמיר).

תולדות השכונה:
שכונת נוה עוז נוסדה כשכונת פועלים בשנת 1947. בניית השכונה באה כמענה להטבת תנאי הדיור של פועלי בניין, חקלאות, תעשייה ומלאכה זעירה. האדמה נרכשה בעזרת קופת מלוה וחסכון של העובדים בפתח-תקוה ומועצת הפועלים. שטח הקרקע הראשון שנרכש היה 13 דונם פרדס יבש, באדמת חזרזור. בהמשך הזמן נרכשו 100 דונם נוספים. בפברואר 1947 הונחה אבן הפינה להקמת השכונה. הבנייה בוצעה בידי חברת "נוה-עובד". כל משתכן נדרש להכניס בעת ההרשמה 60 לירות. מחיר עלות לכל דירה הגיע ל-1000 לירות והמשכנתא שניתנה ע"י חברת "נוה-עובד" הגיעה עד 500 לירות. פירוש הדבר, שכל משתכן התחייב להכניס סכום של 550 לירות כדי לזכות בדירה. השכונה תוכננה לבניית בתים נפרדים וכל בית הכיל 2 חדרים, מטבח והול, ללא מרפסת, וללא דלתות פנימיות. שטח הקרקע היה כ-600 מ"ר, והכוונה היתה שעל מגרש זה יוכלו המשתכנים להקים משקי עזר שיכללו: לול, עצי פרי, גן ירק וכו'.
ביולי 1947 נכנסו לגור המשפחות הראשונות. בשנת 1948 נכנסה קבוצה שנייה לגור בשכונה. הקרן הקיימת נתנה הסכמתה לרכישות קרקע נוספות ועזרה בסכום קטן לכל משתכן. כך התפתחה השכונה ל-325 בתים בודדים, 231 בתים דו-משפחתיים ו-94 בתים שנבנו לעולים חדשים וכללו חדר וחצי, שתי דירות על כל מגרש.
בשנים הראשונות היתה השכונה בתחום שיפוטה של המועצה הכפרית פתח-תקוה. עם שינוי השלטון בעיר, בעקבות הבחירות בשנת 1950, החלה העירייה לפתח את המוסדות בשכונה. נבנו בית-הספר היסודי וגני הילדים. נסלל הכביש הראשון שחיבר את השכונה עם פתח-תקוה, נבנתה המרפאה ונבנו הצרכניות. בשנת היובל ה-25 לשכונה, מנתה נוה-עוז 500 משפחות. נוה-עוז, ישוב קהילתי המנוהל במשך כל השנים ע"י ועד, הדואג לקשריו עם הרשות, ומפתח שירותים ציבוריים ותרבותיים לרווחת התושבים. בכל שנה מתקיימת צעדת נוה-עוז ע"ש חנה גילת.

רחובות בשכונה