סיפורה של המושבה

כפר סירקין - מושב עובדים של תנועת המושבים, מונה כ-650 תושבים.

גבולות הכפר:

מערב - פתח-תקוה, צפון - נחל שילה, מזרח - נחל שילה, דרום - מושב נחלים. שנת היווסדו של הכפר:
1933 - קניית האדמות.
1936 - עלייה על הקרקע.

מקור השם:

על-שם נחמן סירקין.

תולדות היישוב:

המשא ומתן על השם כפר סירקין החל ביוני 1934, שלוש שנים לפני הקמת היישוב, על אדמת הכפר פיג'ה ממזרח לפתח-תקוה. קבוצת הפועלים שהתיישבה במקום רצתה לקרוא ליישוב ע"ש נחמן סירקין, מראשי תנועת פועלי ציון בחו"ל. ועדת שמות הישובים התנגדה, בטענה שמתוכנן לקום בעתיד ישוב על שמו בשם כפר נחמן, הסמוך לרעננה. אולם, התושבים לא ויתרו וטענו, כי כפר נחמן קרוי על שמו של הרבי נחמן מברסלב. הטענה לא שכנעה את חברי הוועדה, בעיקר כשלא ראו המוני חסידים משתטחים על השטח, ואישור השם המשיך להתעכב. כשחלפו שנתיים וגם התערבותו של יצחק בן-צבי, אז נציג ההתיישבות העובדת, לא עזרה, הסירו הפועלים את הכפפות. "בא כוח כפר נחמן הוא רוויזיוניסט", הם טענו, "ומה לו ולנחמן סירקין, מראשי תנועת העבודה?", מול הנימוק המוחץ הזה לא היה לוועדה מה לומר, והשם אושר לבסוף.

מבני ציבור:

ביה"ס כצנלסון:
ביה"ס החל לפעול מהשנים הראשונות לקיום הכפר. הילדים מגילאים שונים למדו בכתות מעורבות. משום שלא היו מספיק תלמידים, סיימו לימודיהם בביה"ס בפתח-תקוה. ביה"ס פעל בבתים בלתי מיושבים ובצריף בית-הכנסת. מבנה ביה"ס התפתח בשלבים עד שנת 1982.

בית העם

בית הכנסת:
נחנך בחנוכה תרצ"ז בצריף. הצריף נרכש והוקם ע"י מר שחגור שהיה גבאי עד מותו. במשך השנים עבר למבנה אבן.

מועדון הוותיקים:
המועדון נפתח בשנת 1983 ומהווה מרכז כינוס לוותיקי הכפר. במקום הרצאות, כנסים ומפגשים. פעלי המקום לקחו על עצמם את האחריות לפינת ההנצחה לבני הכפר שנפלו במערכות ישראל.

הארכיון:
הארכיון נוסד בשנת 1983. בארכיון אוספים אישיים פרטיים וחומר מצולם מארכיונים שונים שעניינם בכפר. בארכיון אביזרים מימי ההגנה וכן עט אישי של נחמן סירקין שניתן במתנה ע"י בתו.

בריכה:
מרכז ספורט ונופש פעיל.

הצרכנייה:
הוקמה בשנת 1937 בהון מניות של חברי הכפר, המבנה הראשון בצריף ציבורי במרכז הכפר ליד הבאר.

גן המייסדים:
גן הכפר המנציח את דור המייסדים.

מרפאת קופת חולים:
נפתחה בשנת 1937.

שדה התעופה:
שדה התעופה הסמוך לכפר סירקין הוקם ע"י הבריטים במהלך המלחמת העולם השנייה. בעקבות האיום שהטיל הצבא הגרמני על מצרים, תגברה בריטניה את כוחותיה בא"י ובנתה שדות תעופה גדולים. סירקין אחד מהם. בשנים 1954-1950, כשפעל בסירקין בית-הספר לטיסה של חיל-האויר, כונה הבסיס "שדה אלון" על שמו של מודי אלון, מפקדה הראשון של טייסת הקרב הראשונה, שמטוסו התרסק בעת נחיתה בשדה התעופה בהרצליה ב-16 באוקטובר 1948.

מגדל המים

רחובות השכונה:

הרחוב הראשון בשכונה - דרך אפק - היום רחוב הכלניות.
הדקלים - שם כולל לעצים ממשפחת הדקלים, גדלים בארצות טרופיות וסובטרופיות.
הכלניות -
הגפנים - משבעת המינים "והגפנים נתנו סמדר נתנו ריח".
דוד אפק -
הבנים - לזכר בני הכפר שנפלו במערכות ישראל.
האילנית
המרגניות
הסביונים
הורדים