מוסדות

אחד ממפעלי התרבות הראשונים שהוקמו באם המושבות היתה התזמורת "כנור ציון". את הקמתה יזם ליב גיסין, שגם היה מנצחה הראשון. עם נגניה הראשונים נמנו זלמן ירמי, משה שפיגל, הירש גרינשטיין, יונה דינוביץ, ישראל כהן, אברהם שפירא, שבתי לוי, זאב פנחסביץ ונתן איזעאלית (ישראלית).
לאחר יום עבודה מפרך בשדה ובכרם, בפרדס ובגורן, היו צעירי המושבה מתכנסים ומנגנים בניצוחו של גיסין, שהיה מוסיקאי חובב. כעבור זמן מה בא לפתח-תקוה עולה חדש יליד גרמניה, מורה למוסיקה, שנטל לידיו את שרביט המנצחים.
עשר שנים היתה תזמורת "כנור ציון" "ילדת השעשועים" של המושבה. התזמורת שימחה לבבות בחתונות, אבל תפארתה העיקרית היתה בקבלת פניהם של אישים רמי-מעלה מצמרת השלטון העות'מאני, הברון אדמונד דה רוטשילד ומנהיגים מחובבי ציון.
לתקופה קצרה חדלה התזמורת מפעילותה, אך בשנת תר"ס (1900) חידשה את פעילותה במשנה מרץ, בניצוחו של אוזרסקי. נרכשו כלי נגינה חדשים וטובים יותר ו"כנור ציון" החלה להופיע ערב ערב בגן המושבה. לשורות נגניה הצטרפו צעירי המושבה בני הדור השני.
התזמורת הוזמנה להופעות ביישובים אחרים ובחגיגה לרגל מלאות ארבעים שנה למקוה ישראל שובצה התזמורת במקום מכובד. נבנה לב ביתן בגן המושבה ומנצח חדש התייצב בראשה, קובלסקי. באמצע מלחמת העולם הראשונה נאלצה התזמורת להשבית את כלי הנגינה שלה, והללו הוטמנו במרתפים והביתן שלה נהרס.
בשנת תר"פ (1920) שבה התזמורת אל הבמה. עתה פרשה עליה את חסותה הסתדרות בני בנימין בראשותם של ברוך ראב וגד מכנס. גויסו כספים לרכישת כלי נגינה חדשים וזומן מנצח חדש, פלדמן. הסתדרות בני בנימין הטילה על צבי דינוביץ את ניהול התזמורת והשתדלותו אצל פרנסי המושבה העמידה תקציב קבוע לרשות התזמורת. ועד המושבה הקציב שבעים לירות מצריות לשנה. כעבור שנתיים בוטלה התמיכה המוסדית בהוראתו של המושל הבריטי ביפו.
בשנת תרצ"א (1931), קיבל הארגון "מכבי אבשלום" את התזמורת תחת חסותו. התזמורת הצטרפה לארגון הספורט הזה והיתה לאחד מענפי הפעילות שלו.
"מכבי אבשלום" מצאה דרך מקורית להבטחת התקציב לתזמורת של פתח-תקוה; הארגון קיבל זיכיון מן המועצה המקומית לבנות קיוסקים להשכרה, סביב גן העיר, ודמי השכירות נמסרו לתזמורת. נבנה לתזמורת ביתן חדש ונאה בגן העיר המחודש, הלא הוא גן המייסדים, וגם במה נבנתה להופעותיה הפומביות של התזמורת. מנצח חדש התייצב בראשה; שמשון דרורי.
במסגרת התזמורת למדו רבים מצעירי פתח-תקוה פרק במוסיקה. המורה הראשונה לפסנתר בפ"ת היהת שושנה מכנס, שגם הנהיגה את הנגינה בגני הילדים במושבה.
נושאי משנה