אישים ומייסדים

ישעיהו אבידן

נולד בשנת 1929 ברומניה. עלה לארץ בשנת 1945.

ילדותו עברה עליו בחיק משפחתו החמה. בהיותו בגיל 12 הגיעו הגרמנים-הנאצים לרומניה. לאחר שזו נכבשה, נשלחו היהודים המבוגרים למחנות השמדה באוקראינה, בעוד שהילדים שהופרדו מהם, הועברו אל חבל ארץ טרנסניסטריה, שם הם שרדו בקושי את השואה. ההורים נספו. ישעיהו שרד יחד עם אחיו ושאר "ילדי טרנסניסטריה" את השואה. בתום המלחמה, הועלו בשנת 1945, 2000 הילדים היתומים הללו ובתוכם ישעיהו ואחיו דב.

בהגיעם לארץ חולקו "ילדי טרנסניסטריה" לקיבוצים ולמושבים לפי קבוצות גיל. ישעיהו הגיע בגיל 16 בדרך זו, ב-29.10.94, ל"משק הפועלות" בפתח תקוה. שם החל חיים חדשים של לימודים ועבודה. תוך זמן קצר גוייס, כשאר בני גילו, לארגון ה"הגנה". הואיל והוא שייך לגרעין הכשרה שגובש במשק הפועלות, צורף ישעיהו לחטיבת הראל של הפלמ"ח. במסגרת זו לחם עם החטיבה באזור ירושלים. שם נפצע באחת הפעולות על ה"קסטל". תוך ימים חזר לפעילות מלחמתית.

בשל הכשרתו החקלאית, הוא המשיך בכך לאחר המלחמה, בהכשרת בני נוער להתיישבות חקלאית.

בשנת 1955 הוזמן ישעיהו, על ידי מנהלת בית הספר החקלאי (=משק הפועלות), רבקה ברוייזמן, להדריך וללמד באותו בית ספר שבו התחיל את חייו בארץ ישראל. מאז ישעיהו קשר את גורלו עם המוסד שברבות השנים שינה שם, שינה יעוד. אך ישעיהו נמצא כצוק איתן במוסד. הוא חילק את זמנו, בבוקר היה מלמד מיכון, גננות ועוד. בערב היה מעביר בהתנדבות חוקים והרצאות לילדי המוסד שעסקו בהנחלת זכר השואה, על ציונות, התיישבות, מלחמות ישראל, אהבת הארץ. הוא ראה שליחות בחינוך בני הנוער לערכי המדינה, הלאום והעם היהודי.

לא די לו לישעיהו שעסק בכך בהתנדבות לאורך כל השנים, הוא המשיך בכך בהתנדבות, גם לאחר יציאתו לגמלאות, הוא הדריך והרצה במרכזי נוער ובכל מסגרת חינוכית אפשרית.

בנוסף לכך פעל ישעיהו נמרצות להעלאת המודעות לגורלם של "ילדי טרנסניטסטריה" באמצעות הרצאות, כנסים ועוד. במרכז עשייתו זו פעל להקמת אנדרטה ושדרה לזכרם של ילדים אלו, בסיוע עיריית פתח תקוה, בצומת סירקין בפתח תקוה. כמו כן הוא מקיים עצרת זכרון ממלכתית באנדרטה זו, ביום השואה והגבורה מדי שנה בשנה. בנוסף לכך, ישעיהו מנהל את ענייני בית-הכנסת "תפארת צבי" במחנה יהודה.

את פעלו ואישיותו היטיב מוטי ביטון, ממנהלי אגף הנוער באומרו: "... ישעיהו אבידן שימש במשך שנים רבות, לי ולרבים מבני דורי דוגמא ומופת של איש חינוך בכל רמ"ח אבריו... הוא משקיע רבות בהשרשת המורשת של מדינתו בבני הנוער".

על כל אלה ועוד, הכתר ישעיהו אבידן בעיטור יקיר העיר פתח תקוה, בשנת תשע"ג.