מוסדות

מוזאון ההנצחה ומורשת הגבורה

מוזאון ההנצחה ומורשת הגבורה הוא לב לבו של האתר. בית זה הוא קודש להנצחת זכרם של בני פתח-תקוה וסביבתה, שנפלו במערכות ישראל, בפעולות התגמול, וכן כל אלה אשר נפלו בעת מילוי תפקידם ובעת שרותם הצבאי.

ההיכל כולל את חדר ההתייחדות תערוכת מוצגים ונשק מגן ועמדת מידע ממוחשבת "גלעד לזכרם".
על כתליו חקוקים שמות הנופלים ובו מצויים אלבומי הנופלים, מסמכים, תעודות, כלי נשק, תמונות, פסלים, פסיפסים ומוצגים נוספים הקשורים במערכות-ישראל, באירועי-קרב ובמורשת גבורת-הבנים מתקופת המחתרות וההעפלה ועד היום הזה.

בחדר "החייל האלמוני" מצויים פסיפסים:
פסיפס ובו תמונת נשר ואריה ומעל הפסוק מקינת דוד על שאול ויהונתן: "מנשרים קלו ומאריות גברו". - פסיפס זה מסמל את גבורת הלוחמים.

תמונת פסיפס ובה נראים: שמש זורחת בצהרי-יום, אם שכולה הכורעת על ברכיה, חייל מבשר השב מן הקרב וגזע עץ גדוע, ומימינו צומחים ועולים שני ענפים חדשים, בבחינת "חוטר היוצא מגזע ישי" - פסיפס זה מסמל את היגון והשכול הפוקדים את המשפחות השכולות, וכן את התקוה לשלום ולהמשך הבנין וההגנה ע"י הדורות הבאים.

תמונת פסיפס, ובה נראית חומת ירושלים בבנינה: בנאי העומס על גבו לבנים לבנין ולצדו עומד איש-צבא וחנית בידו המגן על הבונים מפני אוייב ומתנכל. פסיפס זה מבוסס על הפסוק מספר נחמיה: "באחת ידו עושה במלאכה ואחת מחזקת השלח". - זהו רעיון הבנין וההגנה הנמשך אצל עמנו בכל הדורות מימי קדם ועד היום הזה.

פסיפס בריצפת אולם ההנצחה - המסמל את הלב הקרוע של המשפחות השכולות האבלות על מות יקיריהן.

"הגלעד לזכרם" - הינה עמדת מידע ממוחשבת ובה מאגר מידע המתעד בכתב, בתצלום, באומר ובצליל את קורות חיי הנופלים, תמונותיהם, מעזבונות הנופלים ופרשת נפילתם. בעמדה מידע על אירועי קרב, תיאור מהלכי קרב, חילות ויחידות צבאיות, אירגוני המחתרות, תקופות ומלחמות, עיטורי גבורה וצל"שים, אנדרטאות, פתח-תקוה במערכה, מורשת קרב ופעולות תגמול.
ה"גלעד לזכרם" מהווה מוקד לימודי וחינוכי לתלמידים ולבני-נוער וכן מקור אבן-שואבת להנחלת מורשת גבורת ישראל בכלל וגבורת יקירינו בני-פתח-תקוה בפרט. כמוכן אמור הוא לשמש כאמצעי למחקר בנושאי ההנצחה ומורשת הגבורה.

יום הזכרון לחללי "מערכות ישראל" מצויין כמדי שנה בטקס זכרון, אליו מגיעים אלפים כדי לחלוק כבוד לנופלים.
ליד בית-ההנצחה, פועלת קבוצת נאמני "יד-לבנים". הפעילים הם תלמידי חטיבת-הביניים "רשיש", המתנדבים במסגרת לימודיהם ומאמצים משפחות נופלים. התלמידים מבקרים בבתים של משפחות הנופלים, משתתפים בפעולות ספורט שונות על-שמות נופלים, ומסייעים בטקסי יום-הזכרון. את פעילות הקבוצה מלווה רכזת ההנצחה כנציגת המוזאון. כהוכחה לאיכות המקום וייחודו, זכה אתר ההנצחה - בית "יד-לבנים" בפרס ישראל בשנת 1980.

פעילויות
=====
ביקורים מודרכים.
סדנאות לתלמידים ובני נוער.
ימי-עיון לקהל הרחב והשתלמויות מורים.
הרצאות בנושאי הנצחה ומורשת גבורה.
פרוייקט ידידי "יד-לבנים" הצעירים.
טקסי זיכרון והנצחה לחללי מערכות ישראל.
"גלעד לזכרם" - פרוייקט ממוחשב ללימוד ולמחקר.